Dear Oprah

Dear Oprah: Non-Voting America’s Wildest Dream

VPRO

Een jaar vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 reist een crew van jonge Nederlandse filmmakers in een oude camper dwars door het land. Ze gaan op zoek naar de bijna 100 miljoen niet-stemmers van de VS.

Van alle Westerse landen hebben de Verenigde Staten al jaren de laagste opkomst bij verkiezingen. Bijna honderd miljoen Amerikanen stemmen niet. Zelfs niet wanneer zij hun president en daarmee de machtigste politieke leider van de wereld kiezen.

Een jaar voor de presidentsverkiezingen van 2008 reist een crew van jonge Europese filmmakers in een oud campertje dwars door het land op zoek naar Amerika's missende stemmers. Wie zijn ze? Waarom stemmen ze niet? Kan een vernieuwende presidentskandidaat als Barack Obama ze aan het stemmen krijgen? Hoe zou de Amerikaanse politiek veranderen als miljoenen jongeren, alleenstaande vrouwen, arme blanken, African-Americans en Latino's wel zouden gaan stemmen? En hoeveel groter wordt daardoor de kans op een democratische overwinning in 2008?

Tijdens de reis wordt duidelijk dat Oprah Winfrey voor het eerst in haar carrière een presidentskandidaat gaat steunen. Maar zelfs als haar steun aan Barack Obama niet voldoende is om hem de voorverkiezingen te laten winnen van Hillary Clinton, dan nog ligt er voor Oprah een belangrijke taak. Want wie beter, dan de vrouw die Amerika weer aan het lezen kreeg, en ieder product dat zij aanprijst tot een succes kan maken, zou niet-stemmend Amerika aan het stemmen kunnen krijgen?

In de hoop op een all-American Hollywood happy end klopt regisseur Kasper Verkaik daarom aan bij de poort van Oprahs studio in Chicago om haar in een handgeschreven brief te vragen Amerika's ultieme motivoter te worden. En om één van haar shows te wijden aan de vraag waarom zoveel Amerikanen niet stemmen.

Regisseur: Kaspar Verkaik