Teledoc

Dichter bij Tanja

IKON

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor zijn inspanningen om de burgeroorlog met de FARC tot een einde te brengen. Deze documentaire geeft een beeld van wat dit conflict met de mensen in Colombia heeft gedaan.

Wat bezielt een Overijssels meisje om alle schepen achter zich te verbranden en zich bij een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld aan te sluiten?

In september 2007 ontmoet filmmaker Leo de Boer Farc-kenner Liduine Zumpolle. Er is een video opgedoken van een jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging Farc. Vanuit de jungle, gekleed in een camouflage-uniform, richt de 25-jarige Tanja zich in de videoboodschap tot haar familie. 'Ik mis jullie erg. Maar ik heb besloten dat ik hier moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we hier voor goede zaak vechten en dat ik hier ook blijf'.

Leo de Boer besluit op Liduine's uitnodiging in te gaan om met haar naar Colombia te gaan om Tanja's keuze te begrijpen. Wat bezielt een Overijssels meisje om alle schepen achter zich te verbranden en zich bij een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld aan te sluiten? Leo de Boer reist een jaar lang heen en weer tussen Colombia, Zweden en Nederland om het spoor terug te voeren naar Tanja. Via Liduine Zumpolle komt hij in contact met ex-guerrilla's die Tanja uit de Farc kennen. Hij vliegt mee met militaire patrouilles die per helikopter jacht op haar maken en hoort hoe ze zich destijds als studente door de guerrilla's liet inpalmen.

Voor Tanja's leven wordt inmiddels gevreesd. Maar er komen ook berichten dat ze nog in leven is. Ondanks haar harde kritiek op Tanja, is Liduine bereid haar de helpende hand te reiken. Maar wil Tanja die aannemen? Kan ze die nog aannemen?

Regisseur: Leo de Boer
Omroep: IKON

Interview: Leo de Boer en Liduine Zumpolle over 'Dichter bij Tanja'

Chris Kijne spreekt met Leo de Boer en Liduine Zumpolle over hoe de documentaire 'Dichter bij Tanja' tot stand kwam en over de huidige stand van zaken rondom Tanja Nijmeijer en de FARC.