Annemiek van der Laan, NPS/EO / Vincent Vangeel, student

Zonzoekers / Karen

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de documentaires 'Zonzoekers' van Annemiek van der Laan uit de reeks 'Integreren op zijn Hollands' en 'Karen' van Vincent Vangeel, student aan het RITS in Brussel te beluisteren. In 'Zonzoekers' een portret van enkele Nederlanders die al jaren in Spanje wonen. Hebben zij zich aangepast aan de Spaanse cultuur en maatschappij? In 'Karen' een inkijkje in het leven van Bernd en Mariëlle en hoe dat veranderde toen Bernd besloot om voortaan als Karen door het leven te gaan.

Zonzoekers

Nederlanders leggen de meetlat voor buitenlanders die hier komen wonen altijd hoog: zij moeten zich snel aanpassen aan onze zeden en gewoonten. Maar hoe goed zijn wijzelf in integreren? Onder de noemer ‘Integreren op z’n Hollands’ vier verhalen van en over Nederlanders die zich in een nieuwe wereld vestigden. Of het nou om Spanje, Canada, Belgie of een Nederlandse achterstandsbuurt gaat, de vraag is hetzelfde: hoe houden ze zich daar staande? Passen ze zich aan, spreken ze de taal, dromen ze nog altijd van hagelslag en drop en hebben ze de ‘geheime’ codes van hun nieuwe omgeving al gevonden?

Zonzoekers vormt deel twee in de serie 'Integreren op zijn Hollands'. Annemiek van der Laan volgt Karel en Marion van de Nederlandse Vereniging in Gerona, Spanje. Zij wonen beiden al jaren in Spanje maar denken heel verschillend over de vraag of en hoe zij zich aan de Spanjaarden horen aan te passen. Karel is een gepensioneerde zakenman uit Brabant die met zijn vrouw in een prachtige villa woont vlakbij prachtige golfbanen, omringd door andere Nederlanders. Marion startte ooit een Catalaans restaurant aan de boulevard maar kwam er achter dat Nederlanders op vakantie erg aan de Hollandse hap vasthouden. Twee Nederlanders die al beiden al jaren in Spanje wonen met verschillende ideeën over de vraag of en hoe zij zich aan de Spanjaarden horen aan te passen.

Karen

Vincent Vangeel, student RITS in Brussel

Programma over Bernd en Mariëlle, hoe ze elkaar leerden kennen, gingen samenwonen, trouwen, kinderen krijgen. Totdat Bernd het gevoel kreeg eigenlijk een vrouw te zijn. De veranderingen die dat met zich meebracht en de redenen om toch bij elkaar te blijven worden indrukwekkend sober maar toch intiem verteld. Mariëlle: “Ik weet eigenlijk niet of ik Bernd terug wil. Ergens wel, omdat ik uiteraard bepaalde aspecten mis. Maar aan de andere kant denk ik dat ik Karen als persoon nog liever heb. Dat is ook waarom ik het kan aanvaarden en weet dat het juist is. Dat het zo moest gebeuren.”

Karen

Uitzending

Zo 21 okt 2007 - Radio 1 - 21.00 uur