Waar is Al Mansouri? & Voetbal in Auschwitz

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier zijn de twee documentaires 'Waar is Al Mansouri?' en 'Voetbal in Auschwitz' te beluisteren. In 'Waar is Al Mansouri' spreekt programmamaakster Catherine van Campen met de zoon en Amnestycollega's van Al Mansouri, de in 1988 uit Iran naar Nederland gevluchte mensenrechtenactivist die sinds 2006 vermist wordt. In 'Voetbal in Auschwitz' wordt een portret geschetst van Fred Schwartz, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen overleefde dankzij zijn liefde voor het voetbal.

Waar is Al Mansouri?

Waar is Al Mansouri?

Catherine van Campen, NPS

In mei 2006 verdween de Nederlander Faleh Abdullah al Mansouri (60). Hij vluchtte in 1988 uit Iran, kreeg een vluchtelingenstatus en uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit. Sinds 1989 woonde hij met zijn gezin in Limburg. Hij was actief lid van de Amnestygroep Maastricht en werd voor zijn inzet onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Op 11 mei 2006 werd hij tijdens een bezoek aan Syrië gearresteerd en overgedragen aan Iran. Niemand heeft sindsdien meer iets van hem vernomen. Catherine van Campen praat met zijn zoon Adnan en met zijn collega's van Amnesty, die zich grote zorgen maken.

Voetbal in Auschwitz - Minidoc

Voetbal in Auschwitz

Robbert Meeder en Marcel Goedhart, NOS

Als Fred Schwartz niet zo bezeten van voetbal was geweest dan was hij er waarschijnlijk niet meer geweest. In deze door Robbert Meeder en Marcel Goedhart voor 'Langs de lijn" gemaakte documentaire vertelt Schwartz hoe hij van Duitsland naar Nederland vluchtte om aan de jodenvervolging te ontsnappen. In Nederland bleek hij na enige tijd ook niet veilig. Hij werd naar Westerbork gedeporteerd,en kwam via Theresienstad uiteindelijk in het vernietigingskamp Auschwitz terecht. Dat Schwartz Auschwitz overleefde heeft alles met voetbal te maken.