Verzeild & Todo sobre mi madre

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de documentaires 'Verzeild' van Freek Vielen en de winnaar van de RVU-radioprijs 2007 'Todo sobre mi madre' van Sam de Bruyn, student aan het Herman Teirlinck Instituut Antwerpen te beluisteren. In 'Verzeild' vertellen Fieke en Helena waarom zij de start van hun vervolgopleiding nog wat uitstelden en kozen voor een avontuur op zee. In 'Todo sobre mi madre', gaat Sam de Bruyn in Spanje op zoek naar wat vermoedelijk de ‘grote liefde’ van zijn moeder was.

Verzeild

Verzeild

Freek Vielen, NPS

Elk jaar in september beginnen duizenden eerstejaars studenten aan hun vervolgopleiding. Sommigen blijven nog even bij hun ouders wonen, anderen verhuizen naar verre steden, maar allemaal staan ze aan het begin van een nieuw leven. Niet iedereen zal in de collegebanken verschijnen. Er zijn jongens en meisjes die nog niet weten wat en of ze willen gaan studeren. Zij besloten voor een jaar of misschien nog wel langer, een zijpad te nemen.

Helena en Fieke waren vijf jaar geleden twee van zulke meisjes. Ze hadden geen zin om achteraan te sluiten in de lange rij backpackers in Australië, Thailand of Zuid-Amerika. Ze wilden niet met de Lonely Planet op zak zich eenzaam voelen in een overvol Youth Hostel aan de andere kant van de wereld.

Onafhankelijk van elkaar kregen ze het idee om op een boot te stappen en mee te varen de Oceaan over. Beide droomden over het avontuur en spanning van zeilend de zee over steken. Zo kwam het dat ze zich in het voorjaar van 2003 allebei op de Oceaan bevonden. Om hen heen 360 graden horizon, boven hen slechts de lucht, onder hen vier kilometer diepte gevuld met water en in de verste verte geen mens te bekennen.

Hoe raakten ze daar verzeild? Waar wilden ze heen? En zijn ze daar inmiddels al aangekomen? Programmamaker Freek Vielen blikt met ze terug op die grote tocht dwars de Oceaan over. De tocht van land naar land, van school naar school en uiteindelijk van jeugd naar volwassenheid.

Todo sobre mi madre

Todo sobre mi madre - Minidoc

Sam de Bruyn, Herman Teirlinck Instituut Antwerpen

Sam de Bruyn gaat op zoek naar een onbekende Spaanse apotheker in Salamanca, vermoedelijk zijn moeders grootste liefde. Zijn speurtocht doet hem uiteindelijk ontdekken dat hij eigenlijk zijn moeder en zijn eigen achtergrond wil leren kennen. En eindelijk gaat moeder praten: “Ik geloof niet in DE liefde van het leven. Je denkt eraan terug omdat het nooit vergaan is in sleur...” In 2007 won Sam de Bruyn met deze documentaire de RVU Radioprijs, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uit Nederland en Vlaanderen.