Peetjie & Bekend maakt bemind, afl. 3 (herhaling)

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Peetjie - de kracht van het onverdraaglijke' van Rogeria Burgers en een herhaling van de derde aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind' te beluisteren. 'Peetjie' is een portret van een moeder en een dochter. Dochter Peetjie Engels heeft het Syndroom van Down, moeder Nettie Engels is tegen de stroom in de strijd aangegaan om ervoor te zorgen dat haar dochter een volwaardig bestaan kan leiden. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Peetjie

Peetjie

24 Jaar geleden is het gevecht begonnen. NIEMAND geloofde in de voortgang van een kind met een IQ van 62. Niemand geloofde dat een kind met het Syndroom van Down een volwaardig bestaan zou kunnen leiden. Niemand wilde toestaan dat het kind naar een gewone school zou gaan. En niemand wilde geloven dat mongolen ook konden leren lezen en schrijven.

Nettie Engels heeft een dochter Peetjie, een 'mongooltje'. Al twintig jaar geleden liet ze haar kind opereren. Zij heeft een praktijk voor kinderen met het Syndroom van Down, voor autisten en voor kinderen met ontwikkelingsachterstand opgezet. Als je niet wilt accepteren dat je kind anders is, dan zul je je eigen weg moeten gaan. 

Bekend maakt bemind, afl. 3 (herhaling) - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.