Over de bruggen & Monumentjes: tuin van bezinning

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier kunt u luisteren naar de lange documentaire 'Over de bruggen' en een Minidoc uit de serie Monumentjes. In 'Over de bruggen' ontmoeten staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak en schrijver Geert Mak elkaar in het bijzijn van programmamaker Jeroen Wielaert in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op een tentoonstelling gewijd aan de oude schatten van Istanbul. Uit de serie Monumentjes is de eerste aflevering, 'Tuin van bezinning' te beluisteren, een Minidoc gemaakt door Rogeria Burgers over de tuin van Huis 't Velde in Warnsveld, een plek voor herdenking en eerbetoon aan politiemensen die tijdens de uitoefening van hun dienst zijn omgekomen.

Over de bruggen

Over de bruggen

Geert Mak onmoet Nebahat Albayrak. Een dubbelportret door Jeroen Wielaert. Het was een bijzondere ontmoeting in Istanbul aan de Dam. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak en schrijver Geert Mak treffen elkaar in de Nieuwe Kerk op de tentoonstelling gewijd aan de oude schatten van de historische stad aan de Bosporus. Maks boekenweekgeschenk van 2007 gaat over een kruispunt van culturen, de Galatabrug in Istanbul.

Albayrak, kind van een Turkse gastarbeider, stemde in met het voorstel om voor het Radio Atelier met Geert Mak meerdere bruggen over te steken. Niet alleen die oude brug, maar ook de virtuele bruggen tussen Turkije en Nederland en de overbrugging van nationaliteit en identiteit. In de Nieuwe Kerk vertelt ze spontaan over haar opvoeding en de vooroordelen waar ze ook in Turkije zelf mee te maken krijgt.

Over de bruggen gaat over de misverstanden aangaande de islam, Turkse en Nederlandse normen en waarden, cinema en media. Geert Mak gaat over dat alles in levendig gesprek met Albayrak, totdat hij heel kwaad wordt over de huidige discussie in Nederland, aangejaagd door Geert Wilders. Albayrak zelf blijft daar in reactie koel onder en zegt juist blij te zijn dat door haar en haar collega Ahmed Aboutaleb de discussie los komt. Zo ontstaat meer opheldering, over de bruggen. Samenstelling: Jeroen Wielaert.

Monumentjes: tuin van bezinning - Minidoc

Rogeria Burgers en Berry Kamer, NPS

Ze staan overal: gedenktekens en kleine monumenten. Soms staan ze er al zo lang dat weinigen meer weten waarvóór ze daar staan. Toch is hun bedoeling dat er herinnerd en nagedacht wordt. In deze aflevering van de vijfdelige serie Monumentjes de 'Tuin van bezinning'. Achter het Koetshuis van Huis `t Velde in Warnsveld, dichtbij Zutphen is een tuin gecreëerd. De tuin is een monument van en voor de Politie Nederland. Een nationale plek voor herdenking en eerbetoon aan hen die tijdens de uitoefening van hun dienst zijn omgekomen.