Mijn wapen is mijn pen & Bekend maakt bemind, afl. 4 (herhaling)

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Mijn wapen is mijn pen' van Corinne van den Hoeven en een herhaling van de vierde aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind' te beluisteren. 'Mijn wapen is mijn pen' is een portret van de uit Iran gevluchtte en sinds 1988 in Nederland wonende schrijver Kader Abdolah. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Mijn wapen is mijn pen

Mijn wapen is mijn pen

Kader Abdolah is het pseudoniem van de natuurkundige Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, geboren in Iran in 1954. Hij heeft zijn pseudoniem gekozen als eerbetoon aan zijn twee vrienden Kader en Abdolah. Beiden zijn door het totalitaire regime in Iran omgebracht. Het regime dwong ook de schrijver Abdolah ondergronds te gaan en uiteindelijk zelfs zijn land te ontvluchten. Op uitnodiging van de VN is hij als vluchteling terechtgekomen in Nederland, waar hij sinds 1988 woont en schrijft. Corinne van den Hoeven sprak met hem over zijn verleden, heden en toekomst.

Bekend maakt bemind, afl. 4 (herhaling) - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.