Kinderplicht & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens luisteren naar de lange documentaire 'Kinderplicht' en een aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind'. Met 'Kinderplicht' won Freek Vielen in 2006 de RVU Radioprijs voor jong radiotalent. Met dit zeer persoonlijke programma schetst hij het leven van zijn moeders en tantes die in hun jeugd door hun vader misbruikt werden en hem nu, op zijn oude dag, verzorgen. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Kinderplicht

Kinderplicht

De moeder en tantes van Freek Vielen werden in hun jeugd misbruikt door hun vader. Ze hebben nog steeds contact met hem en verzorgen hem zelfs. Het misbruik was bijna vanzelfsprekend, iets dat bij het leven hoorde: 'Ik vond het niet prettig, maar de tandarts vond ik ook niet prettig...' Hoe om te gaan met een man die inmiddels oud en eenzaam is, zijn dochters misbruikte, maar toch nog steeds hun vader is? Kinderplicht is een opmerkelijk, zeer persoonlijk en emotioneel geladen programma dat balanceert tussen té privé en erg persoonlijk. De luisteraar wordt door de maker het leven ingetrokken van zijn moeder en tante.

Freek Vielen, student van het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen, won in 2006 met Kinderplicht de RVU Radioprijs voor jong radiotalent. Deze documentaire werd eerder uitgezonden door de RVU op 29-8-2006.

Bekend maakt bemind - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.