In den vreemde & Bekend maakt bemind, afl. 10

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'In den vreemde' van Freek Vielen uit de reeks 'Integreren op zijn Hollands' en de tiende aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind' te beluisteren. 'In den vreemde' is een persoonlijk verhaal van de Groningse Freek Vielen die vanwege een studie in Antwerpen bij onze Belgische buren gaat integreren. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

In den vreemde

In den Vreemde

Nederlanders leggen de meetlat voor buitenlanders die hier komen wonen altijd hoog: zij moeten zich snel aanpassen aan onze zeden en gewoonten. Maar hoe goed zijn wijzelf in integreren? Onder de noemer ‘Integreren op z’n Hollands’ vier verhalen van en over Nederlanders die zich in een nieuwe wereld vestigden. Of het nou om Spanje, Canada, Belgie of een Nederlandse achterstandsbuurt gaat, de vraag is hetzelfde: hoe houden ze zich daar staande? Passen ze zich aan, spreken ze de taal, dromen ze nog altijd van hagelslag en drop en hebben ze de ‘geheime’ codes van hun nieuwe omgeving al gevonden?

In den vreemde is het eerste deel in de serie 'Integreren op zijn Hollands'. Toen Groninger Freek Vielen vier jaar geleden in Antwerpen ging studeren was hij ervan overtuigd dat hij Belg zou worden. De realiteit bleek weerbarstiger. Wat is eigen aan een persoon en wat aan een nationaliteit? Wat is of doet een nationaliteit eigenlijk? Het zijn die vragen waar programmamaker Freek Vielen mee worstelde toen hij naar Antwerpen verhuisde.

In het begin had hij nog niet eens door dat hij in een ander land woonde, ze spraken daar immers ook gewoon Nederlands. Maar langzaam merkte hij, dat hij wel degelijk een beetje geëmigreerd was. En dat hij dus, van de één op de andere dag, een buitenlander was.

Hij bleef echter Nederlandse kranten kopen, veel omgaan met Nederlandse vrienden en de Nederlandse politiek volgen. Een politiek die zich in die vier jaar verhardde in zijn oordeel over buitenlanders. Over hem dus ook. Hij moest zich aanpassen. Integreren. Maar hoe doe je dat: integreren? Moest hij ophouden met Nederlandse kranten lezen? Maar als hij daar plezier aan beleefde, waarom zou hij daarmee dan stoppen? Voor wie?

Freek Vielen praatte met Vlaams Belang kopstuk Marie-Rose Morel, de in Antwerpen wonende Nederlandse filosoof Michael Das en groef in zijn eigen herinneringen om het hele integratiedebat dat nu al een aantal jaren woedt in Nederland te relativeren en van een andere kant te bekijken. Want wat betekent integreren nu precies?

Samenstelling Freek Vielen. Montage: Huibert Boon. ‘Integreren op zijn Hollands’ is een coproductie tussen Radio Atelier en EO De Ochtenden.

Bekend maakt bemind, afl. 10 - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.