Het geheim van de stem & Zomersprookjes, afl. 1

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire ‘Het geheim van de stem. Een portret van Leoni Jansen’ van Margot de Nooijer en de eerste aflevering uit de reeks ‘Zomersprookjes’ te beluisteren. In ‘Het geheim van de stem’ onderzoekt Margot de Nooijer waar de enorme gedrevenheid en ambitie van zangeres Leonie Jansen vandaan komen. In ‘Zomersprookjes’ klinken uit een glazen reuzenschelp een lied, een gedicht en een hoofdstuk uit de ‘Encyclopedie van de Domheid’.

Het geheim van de stem

Het geheim van de stem. Een portret van Leoni Jansen

Wie kent haar niet: de Leoni Jansen van het Jeugdjournaal. Ooit had ze haar eigen muziekprogramma: "Jansen en Co.", voor velen zou dat een hoogtepunt in hun carrière betekenen, voor Leoni was het een dieptepunt. 'Ik voelde me doodongelukkig, ik vond mezelf geen goede zangeres'. De kritieken waren hard. Het programma werd opgeheven. Maar Leoni krabbelde overeind, ze wist 'er zit een geheim in mijn stem'. Toen ze de hoop al bijna had opgegeven vond ze haar stem totaal onverwacht terug tijdens een door haar zelf georganiseerd benefietconcert voor de NOVIB: ‘De nacht van de slaapliedjes’.

Nu reist ze de theaters af met haar eigen band, ze gaat voor Mundial Productions naar Senegal en Mali om met vrouwen muziekprojecten op te zetten. Women unite Senegal, Women unite Mali. Met Les Freres Guises opende ze in 2007 het Festival Mundial in Tilburg.
Programmamaakster Margot de Nooijer onderzoekt in dit portret waar die enorme gedrevenheid en ambitie van Leoni Jansen vandaan komen. Wat is het geheim van de stem van Leoni? Samenstelling: Margot de Nooijer. Montage: Leo Knikman.

Zomersprookjes, afl. 1 - Minidoc

Stef Visjager en Frans de Ronde

Reuzenschelpen van glas vertellen verhalen uit de zee. Zeventig glazen reuzenschelpen spoelden in de zomer van 2007 aan vanuit de diepe zee langs de Nederlandse kust om verhalen uit de zee te vertellen. Verhalen opgetekend námens de zee door meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars. De schelpen trekken als boodschappers van de zee van Oerol in Terschelling zuidwaarts naar Zuid-Zeeland. Op het Oerol festival vond de wereldpremière van Zomersprookjes plaats. In dit eerste deel: Een lied van Gerrit Hoogstraten en Henk Dits, het gedicht ‘Glazen schelpen’ van L.H. Wiener, Matthijs van Boxtel met een hoofdstuk uit de ‘Encyclopedie van de Domheid’ en het lied 'De zee' van Frederique Spigt