Hammam, een avond in het badhuis

Radio Doc

VPRO

Dertig jaar geleden verlieten ze hun vaderland, de Nederlandse Marokkanen, en zo gauw de zomervakantie aanbreekt keren ze er, gedreven door weemoed, tijdelijk naar terug. Hun in Nederland geboren dochters reizen altijd mee. Hoe verhouden zij zich tot het geboorteland van hun ouders?

De radiodocumentaire Hammam, een vrijdagavond in het badhuis probeert de verwondering van drie Nederlands-Marokkaanse meiden over hun tweede thuisland in verhalen te vangen. Terwijl ze baden, stomen en zich laten scrubben in de Hammam, een oosters badhuis in Amsterdam-West, vertellen ze elkaar geestige, dramatische en ontroerende verhalen over wat zij zomers op vakantie in Marokko meemaken en zien gebeuren.

Waar staat Marokko voor? Hoe verhouden de mensen zich daar tot elkaar en tot de overheid? Hoe gaat Marokko nu om met haar voormalige inwoners, de Europese Marokkanen die dertig jaar geleden vertrokken en die nu iedere zomer massaal in dure auto’s en met dikke portemonnees de rust komen verstoren?

Laverend tussen afwijzing en aanpassing, weemoed en walging, lol en afkeer brengen de jonge vrouwen de personages in hun verhalen tot leven: de corrupte politie-agent, de behekste dochter, de wanhopige moeder op zoek naar een Europese bruid voor haar zoon, de oom die het niet lukt zijn bruid te ontmaagden. Het commentaar op elkaars verhalen onthult waar ze werkelijk thuis zijn.

Met dank aan Aischa, Yasmina, Jihad, Saida en Amina.

Deze radiodocumentaire kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties

Hammam, een avond in het badhuis