Duidelijk zijn & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens luisteren naar de lange documentaire 'Duidelijk zijn' en de eerste aflevering uit de nieuwe reeks Minidocs 'Bekend maakt bemind'. Eveline van Dijck, zelf van origine pedagoge, maakte een programma over opvoeden en sprak met oud-klasgenote en opvoedcoach Saskia Nihom en haar achternicht Lea Dasberg, emeritus hoogleraar historische pedagogiek in Jerusalem. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Duidelijk zijn

Duidelijk zijn

Verwachten, Kijken, Luisteren, Benoemen, Je verplaatsen in je kind. Duidelijk zijn, Waarderen en Loslaten. Dat zijn de hoofdthema's in het boek "Gek van je kind - opvoeden hoe doe je dat nou?" van opvoedcoach Saskia Nihom-Nijstad, dat het voorjaar van 2006 uitkwam. Het heet nu al een opvoedklassieker. Eveline van Dijck, zelf van origine pedagoge, kent Saskia Nijstad nog van school. Zij wist niet beter dan dat Saskia kunsthistorica was geworden. Van Dijck komt er bij toeval achter dat Saskia een achternicht is van Lea Dasberg, de historica die in 1975 met haar spraakmakende boek "Grootbrengen door kleinhouden" menig opvoedkundige en ouderpaar aan het denken zette. Dasberg rekende in haar boek af met idealistische opvoedingstheorieën. Het maakte indertijd ook op Eveline van Dijck grote indruk. Er blijken intussen tienduizenden exemplaren verkocht. Dit jaar verscheen de zeventiende druk. Van Dijck zoekt haar oude schoolgenoot Saskia Nihom op. We horen de opvoedcoach aan de telefoon met vermoeide ouders over het belang van ruziemaken thuis, over de meters van leeftijd, over kinderen die niet naar bed willen en andere opvoedvragen. Maar opvoedcoach Saskia Nihom heeft zelf ook wel eens behoefte aan een goed gesprek. Achternicht Lea Dasberg (76), emeritus hoogleraar historische pedagogiek in Jerusalem, wordt gebeld. Zij blijkt nog niets aan enthousiasme en overtuiging te hebben ingeboet. Een programma van Eveline van Dijck.

Bekend maakt bemind

Bekend Maakt Bemind, afl.1 - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.