De verdwenen Italiaan

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u luisteren naar de zoektocht van radiomaakster Ant Haima naar de verdwenen Italiaan Rinaldo Mascia. In het krantenbericht over de uit Den Helder verdwenen Italiaanse restauranthouder herkent Haima al snel Rinaldo, vriend en collega uit de tijd dat zelf in Groningen een restaurant runde. Wat is er met hem gebeurd?

De verdwenen Italiaan

'Italiaan' zonder spoor verdwenen uit de stad - las Ant Haima in de zomer van 2006 in de Helderse Courant. Italiaans restaurant La Bussola aan het Kanonnenpleintje in Den Helder is dichtgeplakt met kranten en 'wegens verbouwing gesloten'. Een mooi pand op een mooie locatie. Maar de feestelijke heropening in februari heeft nimmer plaatsgevonden. De eigenaar was namelijk met de noorderzon verdwenen.

Ant Haima herkent al lezend haar Italiaanse vriend Rinaldo, die zij kent uit de tijd dat zij met haar man een pizzeria in Groningen runde. De laatste jaren is ze Rinaldo uit het oog verloren.
Wat zou er met hem gebeurd zijn? Heeft het debacle van themapark Cape Holland iets te maken met de sluiting van zijn restaurant?

Al speurend ontrolt zich het verhaal van een gastarbeider van het eerste uur, die in Nederland zijn droom wilde waarmaken en telkens een nieuwe zaak opzette. Maar de kleine ondernemer Rinaldo Mascia blijkt meerdere kanten te hebben.

Samenstelling: Ant Haima
Montage: Huibert Boon
Eindredactie: Dorothée Forma