De lommerd & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens luisteren naar de lange documentaire 'De lommerd' en een aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind'. Met 'De lommerd' maakte Yvonne Scholten een portret over het wel en wee van het lenen tegen onderpand. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Bekend maakt bemind

De lommerd

Yvonne Scholten, NPS

De lommerd, de bank van ome Jan, de Mons Pietatis (Berg der Barmhartigheid), de Stoep der Schande... vele bijnamen heeft de gemeentelijke kredietbank in de loop der eeuwen gehad. Vroeger kon je zelfs je kleren belenen, maar tegenwoordig gaat het vooral om goud, zilver, diamanten en juwelen. Eind jaren '70 zag het er even naar uit dat de lommerd definitief uit het stadsbeeld zou verdwijnen, maar toen kwamen de Surinamers en Antillianen, de Turken en Marokkanen en die keken heel anders tegen het lenen op onderpand aan: hoezo schande? Juwelen als onderpand zijn een veilige economische basis.

De lommerd

Bekend maakt bemind - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.