Birgit Donker & Zomersprookjes, afl. 3

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Birgit Donker' van Irene Holthuijs en de derde aflevering uit de reeks 'Zomersprookjes' te beluisteren. In 'Birgit Donker' schetst Irene Holthuijs een portret van de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een landelijke krant in Nederland. In 'Zomersprookjes' vertelt een glazen reuzenschelp enkele korte verhalen uit de zee.

Birgit Donker

Birgit Donker

Irene Houthuijs en Alfred Koster, NPS

Begin 2007 werd Birgit Donker hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een landelijk dagblad in Nederland. Birgit Donker maakte binnen de krant een bliksemcarrière. Ze begon als 26-jarige op de redactie binnenland, drie jaar later al vertrok ze als jongste NRC-correspondent ooit naar Brussel. Weer vijf jaar later trad ze als jongste adjunct-hoofdredacteur ooit toe tot de hoofdredactie. Programmamaker Irene Houthuijs spreekt Birgit Donker over haar hoofdredacteurschap, de toekomst van het dagblad, haar carrière en over haar voorkeur voor mooie kleren en voor hoge hakken.

Zomersprookjes, afl. 3 - Minidoc

Stef Visjager en Frans de Rond,

Zeventig glazen reuzenschelpen spoelden in de zomer van 2007 aan langs de Nederlandse kust om verhalen uit de zee te vertellen. Verhalen opgetekend námens de zee door meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars. De schelpen trokken als boodschappers van de zee van Oerol in Terschelling zuidwaarts naar Zuid-Zeeland. Op het Oerol festival vond de wereldpremière van Zomersprookjes plaats. In deze derde aflevering: Het scheepje in de fles, een soundscape van Cathy van Eck, tekst Henkes en Bindervoet. Uit de schelp van Joyce Roodnat. Schuiftrompet aan Zee van Kees Wennekes. Vergeten, een soundscape van Chris Corstens.