Sportdoc

Bange bob

NTR

Een sporter wordt op handen gedragen wanneer hij wint, en wordt verguisd wanneer hij verliest. Maar wat gebeurt er wanneer een sporter helemaal niet aan de start verschijnt? Hoe is het mogelijk dat hij afziet van een wedstrijd waar hij jaren voor getraind heeft? Edwin van Calker nam op de Olympische Winterspelen van 2010 zo’n besluit.

In 2009 geschiedde een wonder. Het Olympische wonder van de Nederlandse bobsleeer Edwin van Calker. De Groninger belandde uit het niets in de top van het bobslee-klassement. Een kaaskop stond opeens tussen de Alpen-reuzen van de wintersport.

Alsof hij nooit anders gedaan had sjeesde onze Edwin met 150 kilometer per uur in een claustrofobische slee tussen twee hoge ijswanden. Het is een sport waarin elk stuurfoutje fataal kan zijn. Niet voor niets kent Van Calker elke centimeter van alle 14 banen van de wereld.

Maar toen, aan de vooravond van de afdaling die zijn glorietocht had moeten worden, kwam er breaking news uit het Olympische dorp bij Vancouver: Van Calker durft niet.

Hij werd in een klap van held tot lachertje van de natie.
Tot op heden zweeg onze bobber over wat er nu precies gebeurde.
In de radiodocumentaire Bange bob doet Van Calker zijn verhaal.