NTR Radioprijs 2016

Radio Doc

NTR

Dit zijn de genomineerden voor de NTR Radioprijs 2016

Nominaties 2016

NTR Radioprijs Podcast

Slapeloosheid
Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen?
De groep jonge makers trekt langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen.
Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerinck en Rose Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen.

Niet mijn oorlog
Veel van ons gedrag wordt bepaald door ons verleden: door onze ouders, de manier waarop ze ons opvoeden en de verhalen die ze ons vertellen als kind. Maar wat betekent het als je familieverleden wordt gekleurd door een oorlog?
In de documentaire “Niet mijn oorlog” onderzoekt Kim Faber de oorsprong van haar eigen angsten.

Back to the roots
Honderd jaar geleden werd Manou Boeykens oma geboren in Boedapest. Ze ontvluchtte als kind de armoede die er heerste en zo kwam ze in Vlaanderen terecht. Nu, in 2016, reist de maakster naar het Boedapest van haar oma Rosa.
Een documentaire van Manou Boeykens, Opleiding journalistiek, Artevelde Hogeschool, Gent.

Flashback
Hij is nog maar net 18 jaar als de hoofdpersoon uit Flashback met zijn vrienden een snackbar overvalt. Wat een slimme actie lijkt om snel aan geld te komen draait uit op een grote mislukking. Een hoorspel dat je meeneemt naar jonge vrienden en wilde plannen met grote gevolgen.
Maker is Jeansen Djaoen, verslaggever van FunX.

De regen die naar boven valt
Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na drugsgebruik psychotisch werd.
Een documentaire van Xandry van den Besselaar, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Hello World.exe
Wat kunnen we verwachten van robotica in de toekomst? Deze enorme technologische ontwikkeling brengt Stan Hulsen terug tot behapbare vragen: wanneer accepteren we een robot als gesprekspartner? Waar gebeurt dat eigenlijk al?
Een documentaire van Stan Hulsen,  School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

De thuiskomst
Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar de integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wekte de nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelf opgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.
Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Mens en Natuur
Op de Veluwe leeft een overschot aan wilde zwijnen. Wat moeten we daarmee? Afschieten of juist niet? Kan er een balans zijn tussen mens en natuur? Reinder Smit en Vera Boekelman leggen die vragen voor aan beheerders en een natuurfilosoof.
Een programma van Reinder Smit en Vera Boekelman, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

NTR Radioprijs 2016

Genre en lengte
De vorm van het programma is helemaal vrij. Het kan een documentaire, klankbeeld, hoorspel, reportage, nieuwsitem, dramaproductie of portret zijn. Ook wat betreft de inhoud en lengte zijn er geen beperkingen. Het onderwerp kan cultureel, journalistiek of politiek zijn, luchtig of serieus van toon. Zolang het maar een eigen stempel draagt.
 
Deadline, insturen en voorwaarden

De deadline voor het inzenden is op 24 juni 2016.
Je kunt je inzending via WeTransfer opsturen naar jolanda.sterrenberg@ntr.nl samen met het inschrijfformulier dat je op de website www.ntr.nl/radioprijs kunt downloaden. Voorwaarde om mee te doen is dat je jonger dan 30 jaar bent.
 
In de eerste week van juli maken we de genomineerde programma’s bekend.
 
Radio uitzendingen genomineerde programma's

De genomineerde uitzendingen zijn te beluisteren in augustus en september op Radio 1 in Radio Doc. De winnaars worden bekend gemaakt door een vakjury tijdens een feestelijke bijeenkomst op 1 oktober a.s.