Verloren zonen - een eeuw vrijwillig ten oorlog

Verloren zonen - een eeuw vrijwillig ten oorlog

NTR

Moeten we trots zijn of treuren over jonge mannen die telkens weer ten strijde trekken? Twee ouders over hun gesneuvelde zonen en de zin van oorlog, van de loopgraven in België tot de missie in Afghanistan en Nederlandse jongeren die afreizen naar Syrië.

Samen met generaal buiten dienst Peter van Uhm reizen radiomakers Hasan Evrengün en Robert Wichink naar militaire begraafplaatsen in de Vlaamse Westhoek om antwoord te vinden op die vraag. Voor Van Uhm is het de eerste keer dat hij zich op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog begeeft. Hij praat over herdenken en gedenken en spreekt uitgebreid over zijn eigen gesneuvelde zoon Dennis van Uhm. 

Peter, de zoon van de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz, stierf in de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog als soldaat. In de documentaire 'Verloren Zonen' kruisen de paden van vader Van Uhm en moeder Kollwitz elkaar. Uiteindelijk staat Van Uhm oog in oog met het Treurende Ouderpaar, een beeldengroep van Kollwitz op het Duitse ereveld Vladslo.

Zowel vader Van Uhm en moeder Kollwitz proberen zin te geven aan het verlies van hun zonen, maar ze trekken beiden een andere conclusie. Kollwitz zegt met haar beelden 'Nooit meer Oorlog', terwijl van Uhm respect blijft houden voor "jongelui die bereid zijn om hun nek uit te steken voor een betere wereld en daarbij -als ze pech hebben- sneuvelen." Ook jongens die vanuit Nederland naar Syrië gaan om daar te vechten verdienen respect, volgens de oud generaal. Maar hij is het niet eens met hun idealen.

Verloren Zonen is een programma van Hasan Evrengün, Robert Wichink en Joost Wilgenhof. De dagboekfragmenten van Käthe Kollwitz werden gelezen door Yvonne Scholten.

De muziek in deze documentaire is afkomstig uit het ‘World War One Project’ van Konrad Koselleck. Hij nam de eerste wereldoorlog als vertrekpunt voor een muzikaal drama. Deze voorstelling is een samenwerking tussen Koselleck’s bigband, acteur en trompettist Hans Dagelet en zangeres Ellen ten Damme. Eén van de gastsolisten is Claron MC Fadden.

Regie: Hasan Evrengün, Robert Wichink en Joost Wilgenhof, NTR, 2014