Kinderen van De Kandidatenmarkt

Kinderen van De Kandidatenmarkt

NTR

Tommy, Sientje en Jeremiah krijgen hulp van De Kandidatenmarkt bij het vinden van een baan. Wat ze hebben meegemaakt, hoe groot hun problemen zijn of hoe ze aan geld komen, vertellen ze liever niet. Radiomaker Misha Koole volgde de drie jongeren gedurende een aantal maanden bij hun zoektocht naar werk, een huis of een opleiding. Langzaam komen de verhalen los over hoe ze in de ellende zijn gekomen en hoe ze knokken om hun verleden niet hun toekomst te laten bepalen.

De Kandidatenmarkt, in het hart van de Amsterdamse probleemwijk Nieuw-West en mede mogelijk gemaakt door het stadsdeel, is voor veel werkloze jongeren uit de wijk een hoopgevende plek. Ze krijgen er hulp bij sollicitaties, leren zichzelf beter te presenteren en worden aangemoedigd om die kennis vervolgens weer te delen met nieuwe kandidaten. Maar is dat voldoende om de structurele problemen te lijf te gaan?

Tommy (22) lijkt een schuchtere jongen. Bij De Kandidatenmarkt leert hij dat je mensen bij sollicitatiegesprekken echt moet aankijken. Maar hij heeft ook een minder verlegen kant. Trots vertelt hij dat de politie niks kon vinden toen ze hem aanhielden met 'een feestlading artikelen’ in zijn sok. Als het met werk even tegenzit, kiest hij voor de makkelijkste manier om aan geld te komen.

Sientje (28) praat graag, maar zingt nog liever. Muziek geeft haar kracht om verder te gaan. Ze was twintig toen ze beviel van een tweeling, en nu woont ze tijdelijk met haar kinderen in bij haar moeder. Ze klinkt hoopvol en sterk. Zo lang het niet gaat over het vinden van een huis of de baan waar ze sinds haar jeugd van droomt.

Jeremiah (26) werkt op papier in een vleesfabriek, maar is al tijden niet meer opgeroepen. Hij wil zijn schulden afbetalen, zodat hij een echte vader kan zijn voor zijn kinderen. Hij is er wel voor ze, maar vooral geestelijk. Eerst moet hij zijn zaakjes op orde krijgen.

Radiomaker Misha Koole volgde de worstelende jongeren bij hun pogingen om verder te komen. En hij sprak met Patricia, de oprichtster van De Kandidatenmarkt, die 24 uur per dag beschikbaar is om jongeren uit de problemen te helpen en te begeleiden bij het vinden van een baan, stage of opleiding.

Eindredactie: Jair Stein