De onwillige reiziger

De onwillige reiziger

VPRO

In zijn slaapkamer staat een bed uit de Pakistaanse swatvallei. Op tafel een stenen varken uit China en een eeuwenoud schrift uit Birma, en aan de muren maskers uit Mali en Congo. Het huis van de Friese kunstenaar Douwe Elias in Franeker lijkt vol te staan met souvenirs uit verre landen. Maar Elias heeft niks met reizen. De meeste etnografica kocht hij van een handelaar in het nabijgelegen Gorredijk. Zelf komt hij niet verder dan de Afsluitdijk (beeld: Douwe Elias).

Er is nauwelijks een grotere tegenpool denkbaar met Douwe Elias dan beroepsavonturier Arita Baaijens. Zij werd deze maand genomineerd door een Amerikaanse organisatie die vrouwen lauwert om hun moed, baanbrekend onderzoek en expedities. Baaijens laatste reis ging afgelopen zomer naar centraal Azië waar ze op zoek ging naar het paradijs.

In de aanloop naar de nieuwe Boekenweek (thema: Ondertussen ergens anders, oftwel: reizen) probeert radiomaker Ellen van Dalen Elias over te halen om in de voetsporen te treden van Arita Baaijens, en grote oversteek te wagen over de Afsluitdijk.

Een documentaire van Ellen van Dalen over de genoegens en de kwellingen van reizen.

Regie: Ellen van Dalen, VPRO, 2014