De wil om te winnen

De wil om te winnen

VPRO

De druk waaronder topsporters moeten presteren is vaak onmenselijk. Steeds meer sporters zoeken daarom steun bij mental coaches en sportpsychologen. Inmiddels lopen er meer dan 150 mentale begeleiders in Nederland rond. In de documentaire komen topsporters, oud sporters, trainers en mental coaches aan het woord. We horen Jan Blokhuijsen, Yuri van Gelder, Erben Wennemars, Richard Schuil, Nelli Cooman en mental coach Marco Hoogerland.

Tegen de achtergrond van de almaar groeiende belangen in de topsport wordt op indringende wijze duidelijk welke spanningen dit kan veroorzaken en hoe sporters daarmee omgaan. “Ik voelde me door de spanning altijd een ziek dood vogeltje”, zegt voormalig sprintster Nelli Cooman. “Als ik tegen Sven Kramer rijd dan kruip ik graag in de huid van een wolf. Ik voel me dan een echte alpha dog die er klaar voor is om een de nieuwe leider te worden.”, vertelt de coming man van het schaatsen Jan Blokhuijsen.

Ook praat turner Yuri van Gelder voor het eerst openhartig over de rol van zijn mental coach in z’n leven: “Ik ben erachter gekomen dat ik gewoon een heel emotionele jongen ben. Mijn mental coach heeft ervoor gezorgd dat ik beter met die emoties om kan gaan en daardoor beter kan presteren”.

Foto's: Kamiel Arents

Regie: Marius Maurits, MAX, 2013