Hunt for the little red car

Hunt for the little red car

VPRO

Radiomaker Bert Kommerij volgde anderhalf jaar lang de totstandkoming van een bijzonder project: Het Nationale Canta Ballet. Hij was bij vergaderingen en repetities, hij sprak met alle deelnemers en legde dit alles vast.

Voor Kommerij begint het verhaal in mei 2009, wanneer hij een foto van een rode Canta op Flickr plaatst. Al snel is er een nieuwe foto-pool geboren: ‘Hunt for the little red car’. Iedereen ziet ze plotseling overal. De fascinatie voor het kleine, eigenwijze rode autootje is geboren. Waar komen ze vandaan? Wie rijden erin? Hoe kom je eraan?
Een jaar later gaat de bal rollen wanneer documentairemaakster Maartje Nevejan een foto op Facebook plaatst waarop ze meerijdt in de Canta van Karin Spaink. De reacties vliegen over en weer en Nevejan ontdekt de Huntgroep op Flickr, die inmiddels meer dan 600 Canta-foto’s omvat. Die nacht droomt Nevejan van een heus Canta-ballet à la Esther Williams.

In de radiodocumentaire wordt gevolgd hoe het plan voor de tv-serie van Nevejan, het boek De benenwagen van Spaink en de choreografie van Meisner voor Het Nationale Canta Ballet ontstaan. De groep mensen die meedoet breidt zich in rap tempo uit. Iedereen lijkt aangestoken door het Canta-virus.
De achtergrond van alle medewerkers komen aan bod, hun drijfveren en hun werkwijze. Ondertussen tikt de tijd en nadert de datum voor de balletuitvoering.

Regie: Bert Kommerij