Holland Doc Radio

Het geluid van Oerol

VPRO

Het begon klein met een stel straatartiesten in Midsland, naar het voorbeeld van het Festival of Fools. Het was het idee van twee kroegbazen: Joop Mulder en Piet Huisman. Ze hadden toen geen idee dat hun Oerol in dertig jaar zou uitgroeien tot een wereldberoemd Terschellings theaterfestival.

Een heel eiland als podium voor eigenzinnig locatietheater: op het strand, in het bos, in de duinen, in de Waddenzee. Dat is de kern, maar het is veel meer dan dat. Een totaalevenement met veel muziek, beeldende kunst en alle gelegenheid om de remmen van de vaste wal los te gooien. Oerol, is ook een manier van leven, in een sfeer van aangename anarchie. Zonder weerstanden is het nooit gegaan in die drie decennia. De festivaldirectie moest eerst door de nodige argwaan heen van de Terschellingers zelf. Daarna werd het strijden om subsidies en dat gaat door tot de dag van vandaag.

De komende dertigste editie heeft als thema Het Geluid van het Eiland en gaat 17 juni van start. Jeroen Wielaert maakte een documentaire over de ziel van het festival, met het geluid van Oerol.

Regie: Jeroen Wielaert, NTR, 2011