Schatten van het vaderland, deel 3

Schatten van het vaderland, deel 3

VPRO

Een audiotour in vier delen door het verbouwde en heringerichte Rijksmuseum. Superlatieven zijn niet van de lucht, kunstliefhebbers die al een kijkje mochten nemen in het vernieuwde Rijksmuseum zijn laaiend enthousiast. Komende zaterdag mag het publiek ook eindelijk het museum gaan bewonderen. In Holland Doc Radio een wandeling in vier delen door het vernieuwde Rijksmuseum met directeur Wim Pijbes en hoofd geschiedenis Martine Gosselink.

In het gerenoveerde museum zijn de vaderlandse kunst en objecten uit de geschiedenis van 8 eeuwen op chronologische wijze bijeen gebracht. Op de benedenverdieping wordt de periode van 1100 tot 1600 getoond, naast de speciale collecties aan kunstnijverheid, marinemodellen en wapens. De eerste verdieping is gewijd aan de achttiende en negentiende eeuw. De tweede verdieping gaat in zijn geheel over de Gouden Eeuw. De twintigste eeuw is het onderwerp van de derde verdieping.
Bij een voorbereidende rondgang was Martine Gosselink enthousiast over een opvallende collecties sleutels en sloten die voorheen nooit te zien zijn geweest. Het is een voorbeeld van alles wat tijden lang verborgen is gebleven in de depots.

Holland Doc laat de vaderlandse geschiedenis herleven in de tocht door de tachtig vernieuwde zalen. De vier afzonderlijke afleveringen zullen uiteindelijk als podcast te beluisteren zijn als één integraal verhaal.

Regie: Jeroen Wielaert, NTR, 2013