Schatten van het vaderland, deel 1

Schatten van het vaderland, deel 1

VPRO

In de weken rond de opening van het vernieuwde Rijksmuseum zendt Holland Doc Radio vier documentaires uit over de rijke collectie. Verhalen uit de vaderlandse geschiedenis, verteld op wandelingen langs de topstukken uit de collectie. Met hoofd geschiedenis Martine Gosselink en directeur Wim Pijbes bezoekt programmamaker Jeroen Wielaert in elke aflevering een verdieping.

In het gerenoveerde museum zijn de vaderlandse kunst en objecten uit de geschiedenis van 8 eeuwen op chronologische wijze bijeen gebracht. Op de benedenverdieping wordt de periode van 1100 tot 1600 getoond, naast de speciale collecties aan kunstnijverheid, marinemodellen en wapens. De eerste verdieping is gewijd aan de achttiende en negentiende eeuw. De tweede verdieping gaat in zijn geheel over de Gouden Eeuw. De twintigste eeuw is het onderwerp van de derde verdieping.

Holland Doc laat de vaderlandse geschiedenis herleven in de tocht door de tachtig vernieuwde zalen. De vier afzonderlijke afleveringen zullen uiteindelijk als podcast te beluisteren zijn als één integraal verhaal.

Regie: Jeroen Wielaert, NTR, 2013