Marjon van Royen, NTR, 2013

Tanja, de Farc en de Indianen

VPRO

Op Cuba slepen de vredesonderhandelingen tussen de rebellenbeweging FARC en de Colombiaanse regering zich voort. In spaarzame interviews reageert de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die voor de FARC aan de onderhandelingstafel zit, geïrriteerd op vragen over het geweld van de beweging. Intussen gaat in Colombia zelf het geweld onverminderd door. Marjon van Royen reisde af naar de Cauca, een gebied ten zuiden van de stad Cali waar zwaar wordt gevochten tussen het leger en de FARC. Ze ondervindt  aan de lijve hoe de burgerbevolking in het kruisvuur terecht komt tussen de vechtende partijen.

Maar de Cauca is ook het leefgebied van het Indiaanse Nasa-volk. Gewapend met niet meer dan hun traditionele stokken zijn de Nasa's in opstand gekomen. Ze eisen dat zowel het leger en de politie, als de FARC uit hun gebied verdwijnen. 'Wij hebben  geen wapens, maar de macht van het getal', zegt de baas van de indiaanse Garde.
Samen met zijn mannen en vrouwen heeft hij soldaten huilend uit hun militaire posten gedragen. En FARC-rebellen volgens het indiaanse recht gestraft met stokslagen op hun billen.