Wilma van der Maten, NTR, 2011

De opkomst van de kastelozen

NTR

Vorig jaar braken er in het dorp Mirchpur, in de deelstaat Haryana, gevechten uit tussen de hogere kasten en de Dalits of kastelozen. Daarbij werden twee Dalits in brand gestoken en tientallen huizen vernield. Sindsdien is er politiebewaking.

Het is maar een van de vele voorbeelden van geweld tegen Dalits in India. Formeel is het kastenstelsel al lang afgeschaft, maar vooral in de dorpen en op het plattenland worden Dalits nog steeds als onrein beschouwd en worden ze uitgestoten door de hogere kasten. Of zelfs aangevallen als ze te dicht bij de heiligdommen van de hogere kasten in de buurt komen. Maar de Dalits weren zich, ze proberen zich meer en meer te bevrijden uit het eeuwenoude kastenstelsel dat ze in het moderne India nog steeds onderdrukt.

En soms werkt dat, in de moderne steden worden de Dalits beter geaccepteerd, zolang ze maar niet met een hogere kaste trouwen. Of te veel ambitie hebben. Om Indiaas beroemdste Dalitkunstenaar te citeren: Een Dalitkunstenaar zal zijn kunst niet zo snel zien hangen aan de muur van een Brahmaan, dat is nog een stap te ver.