Donderdag 25 juni werd de winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2020 bekend gemaakt. De NTR-podcast Virus Verhalen wint van de sterke kandidaten NPO Radio 2-dj Stefan Stasse en het BNR-radioprogramma Big Five.

Jurylid Vincent Bijlo gaf de volgende toelichting: “De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt. We horen Radio Doc op zijn best. Hier wordt radiodocumentaire-geschiedenis geschreven.”

Podcast maken in coronatijd
Radiomaker Heleen Hummelen werkte de afgelopen twee maanden, samen met haar team, keihard aan de unieke podcast Virus Verhalen. Waar normaliter maanden wordt nagedacht over de ontwikkeling van een dergelijke serie, is het de makers gelukt binnen korte tijd bijzondere verhalen te verzamelen van mensen die op verschillende manieren te maken hebben met het coronavirus.

Interviews konden niet bij de mensen thuis plaatsvinden, en werden telefonisch afgenomen. Waarbij de geïnterviewde met een tweede telefoon, ten behoeve van de geluidskwaliteit, de audio apart opnam. Soms werden hoofdpersonen, zoals huisarts Renske in Drenthe, maar ook moeder Annike van de te vroeg geboren Wieb, zelf op pad gestuurd met geleende opnameapparatuur. En ondertussen vonden alle vergaderingen over de podcast plaats via Zoom. Op deze manier is er in een kort tijdsbestek een serie van 15 afleveringen neergezet, nu in z’n geheel te beluisteren op www.nporadio1.nl/podcasts/virus-verhalen en in je favoriete podcast-app. 

Radio Doc
Virus Verhalen is een co-productie van Radio Doc en NPO Radio 1. Onder dezelfde noemer was in april een tweedelige documentaire van Micha Koole te horen, via deze links terug te luisteren deel 1 - Op afstand | deel 2- Over de grens.

Op zondagavond 24 mei zendt Radio Doc nog een laatste aflevering van Virus Verhalen uit: het aangrijpende verhaal van Wieb, een baby die veel te vroeg geboren werd in coronatijd. Om 21:00 uur op NPO Radio 1.

Virus Verhalen is geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.