Pastor Pierre | Dat fotografeer je niet - Afl.3 Geweld

Radio Doc

NTR, VPRO

Bij zijn 25-jarige jubileum als priester presenteer Pierre Valkering een explosief boek. Een radiodocumentaire over de wonderlijke verhouding tussen de katholieke kerk en homoseksualiteit. En de derde aflevering uit het drieluik van Marije Schuurman Hess: Dat fotografeer je niet - Afl.3 Geweld.

Pastor Pierre

Bij zijn 25-jarige jubileum als priester presenteer Pierre Valkering een explosief boek. Toch wil hij bij de kerk blijven. Radiomaker Heleen Hummelen sprak een kring van mensen rond de priester om te achterhalen wat er precies is gebeurd en wat deze zaak leert over de wonderlijke verhouding tussen de katholieke kerk en homoseksualiteit.

Pastor Pierre Valkering was altijd al een vat vol tegenstrijdigheden, maar sinds hij zijn boek 'Ontkleed, niet naakt staan' publiceerde, kijkt heel Nederland vol verbazing, bewondering of afgrijzen naar de pastor. In het boek beschrijft en reflecteert hij op zijn eigen seksuele geschiedenis. Hij presenteert het tijdens de mis voor zijn 25-jarig jubileum als priester in de Vredeskerk in Amsterdam. De dag erna steekt een mediastorm op.

Hoe loop je eigenlijk door de pastorie als je zo'n boek aan het schrijven bent?Wat voor gesprekken voer je met vrienden die meelezen? En wat zegt deze affaire over hoe er binnen de kerk wordt omgegaan met homoseksualiteit?

Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen. Eindredactie Jair Stein, eindmixage Jan de Wit (Postmen). Met medewerking van: Sylvia van Steenis, Noud van Poppel, Fons Litjes, de huisgenoot van Pierre Valkering, Wiepkje 't Hart, Karsien van de Berg, Wilfred Kemp, Jolanda Speets. Met dank aan André Buijs voor het geluid van zijn opname van het jubileum.

Foto’s: Frank de Ruiter

Dat fotografeer je niet - Afl.3 Geweld

Driedelige reeks korte documentaires van Marije Schuurman Hess an Radiomakers Desmet.

Wij fotograferen ons suf. Maar er zijn morele grenzen aan wat wij op de
foto kunnen zetten. Wat zijn de aarzelmomenten bij het flitsen/foto’s
nemen? Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet op zoek naar
verhalen over wat wij al dan niet doen met onze camera’s.

Afl. 3: Geweld