De Grens | Dat fotografeer je niet - Afl. 2 Dood

Radio Doc

NTR, VPRO

De val van het IJzeren Gordijn kondigde zich eerder aan in 1989. Eerder dat jaar was er al even een grens opengegaan, in Hongarije. Oostenrijkse intellectuelen en Hongaarse oppositiepartijen zouden elkaar kort ontmoeten. Dat die ontmoeting niet helemaal liep zoals gepland is te horen in De Grens, een documentaire van Petra Ardai en Geert van de Wetering.
En de tweede aflevering uit het drieluik van Marije Schuurman Hess: Dat fotografeer je niet. Aflevering 2 Dood.

De Grens

Het jaar 1989, nu 30 jaar geleden, markeerde het einde van het communisme in Europa. De beelden van Oost-Duitsers die massaal op en over de Berlijnse muur klimmen zijn onlosmakelijk met deze  historische omwenteling verbonden.

Maar de val van het IJzeren Gordijn  kondigde zich al eerder aan. Eerder dat jaar was er al even een grens opengegaan, in Hongarije. Daar was een ontmoeting georganiseerd met de hoopvolle titel De pan-Europese picknick. Oostenrijkse intellectuelen en Hongaarse oppositiepartijen zouden elkaar kort ontmoeten.

Dat die ontmoeting niet helemaal liep zoals gepland is te horen in De Grens, een documentaire van Petra Ardai en Geert van de Wetering.

Petra Ardai (1967 Boedapest, Hongarije) is theatermaker, docent en schrijver.  Zij vertrok op haar 20ste net voor de val van het IJzeren Gordijn naar Nederland en werd hier aan de Amsterdamse Theaterschool opgeleid tot theatermaker. Ze woont en werkt in Nederland, maar maakt zich zorgen over haar moederland. Sinds Orban aan de macht is staan verworven rechten en vrijheden onder druk. Ze ging samen met radiomaker Geert van de Wetering afgelopen zomer naar Hongarije om te praten met voor- en tegenstanders van het regime.

Zij maakten voor Radio Doc een portret van een gespleten land dat eindigt met een vurig pleidooi van de gerenommeerde filosofe Agnes Heller vóór Europa. De 90-jarige Heller overleed kort na dit interview.

 

Dat fotografeer je niet - Afl. 2 Dood

Wij fotograferen ons suf. Maar er zijn morele grenzen aan wat wij op de
foto kunnen zetten. Wat zijn de aarzelmomenten bij het flitsen/foto’s
nemen? Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet op zoek naar
verhalen over wat wij al dan niet doen met onze camera’s.

Driedelige reeks korte documentaires van Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet.

Aflevering 2: Dood