Vader en zoon

Radio Doc

NTR, VPRO

In 1992 verloor journalist Goran Trkulja zijn land Joegoslavië. Hij schreef te kritisch, kreeg de keuze tussen meewerken of sterven en koos de derde weg: vluchten met zijn jonge gezin naar Nederland.

Vader en zoon

Zoon Pavle groeide hier op, terwijl Joegoslavië in geweld onderging en alleen nog bestond in de herinnering van zijn ouders. Maar dat toch trok. Eenmaal volwassen keerde Pavle terug en Goran bezoekt hem thuis in Belgrado om te vragen: deed ik er goed aan om te vertrekken? Heb ik jou daardoor tekort gedaan? Had ik moeten blijven en meevechten? Vragen dus van vader tot zoon, maar evengoed over keuzes van toen en nu en over zijn eigen verdwenen, fictieve land tegenover de realiteit van vandaag.

Een documentaire van Marten Minkema & Goran Trkulja.

Victor en Noemi

In Radio Doc een korte reportage vanuit Chili. Daar werden deze zomer 9 militairen veroordeeld wegens de moord op de legendarische zanger Victor Jara, enkele dagen na de staatsgreep van generaal Pinochet op 11 september 1973. De bekende mensenrechten advocaat Nelson Caucoto (67) kreeg die veroordeling na twintig jaar eindelijk voor elkaar. 

Willem de Haan sprak met Caucoto en met de voormalige balling Noemi Baeza Henriquez (71) die van 1974 tot 1984 in Nederland woonde. Samen met haar bezocht hij de  wekelijkse demonstraties bij het La Moneda paleis in het centrum van Santiago en het graf van Victor Jara.

Tijdens de Chileense dictatuur (1973 – 1990) werden 3000 politieke tegenstanders vermoord. Er zijn nog altijd zo’n 1500 mensen vermist.