Onder hoge druk & Podkas - Pawel, de Poolse plukker

Radio Doc

NTR, VPRO

Een portret van de eigenzinnige kunstenaar Remko Koopman.

Onder hoge druk

Zijn hele leven lang stort Remko zich vol op de kunst. Het creatieve proces werkt voor hem als een middel om met pijnlijke momenten om te gaan: de ziekte van zijn moeder, de scheiding met zijn vrouw en een val waarbij hij zijn enkel volledig verbrijzelt.

Maar Remko is geen gewone kunstenaar. Jarenlang maakte hij zijn werk 's nachts, terwijl een vriend op de uitkijk stond.

In Radio Doc een portret van de eigenzinnige kunstenaar Remko Koopman, gemaakt door René van Es en Richard den Haring van de podcast Makersradio.

Podkas - Pawel de Poolse plukker 'Deel 1'

Een komkommerkas in Friesland. Een jongenuit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten?

Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. Een productie van Orkater, de Lawei en Iepen Up in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. De Podkas maakt onderdeel uit van de voorstelling Lost in the Greenhouse. Beeld: Verena Blok.

Deel 1: Pawel leert ons de techniek vankomkommerplukken en vertelt over de ratrace in de kassen. Zijn Friese collega's voelen de hete adem van de Polen in hun nek.