Met de poten in de klei

Radio Doc

NTR, VPRO

Herman Stapelbroek is een betrokken burger die na zijn pensioen de politiek in gaat. Hij wordt lid van Gemeente Belangen Bronckhorst, maar zijn politieke carrière is van korte duur.

Met de poten in de klei

Een radiodocumentaire over belangen(verstrengeling) in de gemeente Bronckhorst

Herman Stapelbroek is een betrokken burger die na zijn pensioen de politiek in gaat. Hij wordt lid van Gemeente Belangen Bronckhorst, maar zijn politieke carrière is van korte duur. Nadat Stapelbroek de burgemeester attendeert op een mogelijke integriteitsschending van een ambtenaar, wordt hij zelf onderwerp van een integriteitsonderzoek en schuldig bevonden.

Maar Stapelbroek geeft niet op. Hij wil rehabilitatie en organiseert bijeenkomsten voor Bronckhorsters die ook een conflict hebben met de gemeente. Zo zijn er burgers die zich verzetten tegen de komst van een 35 meter hoog vrieshuis van multinational Aviko. Stapelbroek werkte er 24 jaar.

De aardappelverwerker (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) is vergroeid met de Achterhoek en zorgde jarenlang voor werkgelegenheid en solidariteit, maar veroorzaakt nu onrust onder de burgers. En ook de gemeentelijke politiek moet keuzes maken.

De documentaire is gemaakt door: Joost Wilgenhof en Jan Paul de Bondt.

Doof geworden deel 1: Help, ik hoor niks!

Even geen geluid, even niks horen; hoe heerlijk rustig kan dat lijken voor mensen die de hele dag herrie om hun kop hebben. Behalve als het je plotseling overvalt en het geen warme, gevulde stilte is waarin je terechtkomt, maar het koude, kale niks.
Of je hoort weliswaar niets, maar je belandt toch in een oorverdovend kabaal…

Hoe het is om doof te worden blijft voor horenden vaak onbegrijpelijk, omdat je soms vrijwel helemaal doof kunt zijn, maar toch nog net iemand verstaat als je hem maar aan kunt kijken. Of dat je lage tonen in mannenstemmen wel hoort, met veel moeite, maar vrouwenstemmen niet.

In ‘Help, ik hoor niks!’ vertellen Francien Ellermeijer, Peter Raggers en Mark Schiffmaier wat er met je gebeurt als je -langzaam of plotseling- niet meer kunt horen.

Onderaan deze tekst is deze korte documentaire met ondertiteling te vinden, en zo ook te volgen door doven en slechthorenden