Man per post

Radio Doc

NTR, VPRO

Monique doet nachtwerk in een groentefabriek. Ze doodt de tijd door te schrijven met Amerikaanse gedetineerden, waaronder Roy, die een straf uitzit van 40 jaar. Hij raakt verknocht aan haar. Dan stuurt hij haar een bijzondere brief: een huwelijksaanzoek. Maar Monique heeft bindingsangst...

Man per post

Monique werkt al 14 jaar in een groentefabriek. Ze werkt veel, vaak tot diep in de nacht. Na haar nachtdienst wacht ze soms urenlang in de kantine, tot de eerste trein weer terug naar huis gaat. Om de tijd te doden schrijft ze brieven aan Amerikaanse gedetineerden. Roy, die een straf moet uitzitten van veertig jaar, krijgt van haar de meeste post.

Monique heeft last van bindingsangst. Een ‘man per post’ is dus eigenlijk nog beter dan een echte relatie. Maar dat verandert als een vriendin, die zelf ook schrijft met een gevangene in Amerika, vraagt of ze mee wil om hun penvrienden te bezoeken. Gevlogen heeft Monique nooit, een rijbewijs heeft ze niet. Maar ze gaat, om Roy te zien. Gaandeweg wordt de virtuele relatie tussen Roy en Monique levensecht.

Een radiodocumentaire van Hester Otter en Annet Röst.

Van God Los #3: Het luisterend oor

Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Documentairemaker Luuk Heezen - zelf losjes christelijk opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. 

In de serie Van God los zoekt hij uit of je die positieve aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deze week deel 3: Het luisterend oor.