Lou Bandy – Aan de top!

Radio Doc

NTR, VPRO

Hoe overleef je aan de top?
Portret van een man die even geliefd was als gehaat, op reis naar het hoogtepunt van roem en weer terug, door radiomaker René van Es.

Lou Bandy – Aan de top!

Lou Bandy was één van de grootste Nederlandse artiesten uit het interbellum. De humorist deed er jaren over om aan de top te komen en was vastbesloten daar te blijven. Hij ging net zo lang door totdat het publiek was uitgelachen - ten koste van zijn collega's, die zijn vakmanschap roemden maar hem als mens niet mochten.

Bijna 60 jaar na zijn dood weet bijna niemand meer wie hij was. Of zoals hij zelf zei: "Om in het hart van het Nederlandse volk verankerd te liggen, daar is wel wat voor nodig."

Portret van een man die even geliefd was als gehaat, op reis naar het hoogtepunt van roem en weer terug, door radiomaker René van Es.

Carel Blotkamp

In het kader van de Boekenweek ontmoet Tom Rooduijn kunsthistoricus en kunstenaar Carel Blotkamp van wie net verscheen het boek Blikseminslag bij kunstboekenuitgeverij Waanders.

Dat gesprek vindt plaats in de duinen van Noordwijkerhout, waar een icoon van De Stijl staat in de vorm van gebouw 'De Vonk'.
Dit door J.J. Oud geheel volgens de principes van De Stijl gebouwde voormalige vakantiehuis voor fabrieksmeisjes is voorzien van mozaïeken en vloertegels van Theo van Doesburg.

Staande op die vloer, het 'gesammtkunstwerk' De Vonk, precies 100 jaar geleden opgeleverd, komen Blotkamp en Rooduijn tot een onthutsende vaststelling: men gaat hier wel zeer slordig om met internationaal belangwekkend erfgoed.