Het Thuisfront

Radio Doc

NTR, VPRO

Wat te doen als je je kind niet in het gareel krijgt? Als je ontdekt dat je eigenlijk geen gezag meer hebt over je zoon of dochter? Wanneer de spanning thuis almaar oploopt?

Het Thuisfront

Een documentaire over ouders die een ongewone training volgen, waarbij ze leren om straffen en schreeuwen achterwege te laten en in plaats daarvan politieke drukmiddelen in te zetten tegen hun eigen kroost.

De benadering in de training heet Geweldloos Verzet en is geïnspireerd op de strategieën van Gandhi en Marten Luther King. Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet volgde zelf zo’n training in verband met haar dochter en sprak andere ouders die worstelen met destructief kind- of pubergedrag.

Een documentaire van Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet.

Advies: Lara Aerts
Techniek: Arno Peeters
Eindredactie: Jair Stein

Met speciale dank aan Margo van der Stelt, Anneloes Elbertsen en Irene Kes van de Bascule en aan Wim Braamse van Vraagkracht.

Joseph Beuys in Friesland

Als kunst laat zien waarnaar de mensheid onderweg is, en iedereen deelneemt aan dat allesomvattende kunstwerk, dan is kunst in staat om de wereld te redden. Dat was de kerngedachte van Joseph Beuys, een van de invloedrijkste kunstenaars van de vorige eeuw. Iedereen is een kunstenaar, meende hij, alles wat we denken en doen maakt samen één groot kunstwerk.

Beuys, die met deze verruimde kunstopvatting van iedereen een kunstenaar maakte en alle hiërarchie afwees, verklaarde zijn manier van denken door het feit dat hij Friese roots had. Friesland had de oudste democratie ter wereld, meende hij. Dat zit in mij.

Louwrien Wijers, vriendin van Beuys en iemand die zich net als hij bij de fluxusbeweging thuis voelde, herdenkt in de dorpskom van Ferwert, in het verre noorden vanFriesland, 100 dagen lang het gedachtegoed van Beuys met een expositie, optredens en lezingen. Mathijs Deen reisde naar Friesland, op zoek naar de Friese wortels van Beuys radicale gedachtegoed.