Een Jurk voor Hannah

Radio Doc

NTR, VPRO

Hannah is 26, een millenial. Ze groeide op in Nederland en Schotland, haar vrienden komen uit verschillende landen, ze is politiek bewust, ze is feminist, ze heeft een druk leven.

Een Jurk voor Hannah

Dus, toen Hannah een aanzoek kreeg van haar Amerikaans/Britse vriend om te gaan trouwen, begon ze zich allerlei vragen te stellen. Kan dat wel, trouwen? Hoe moet dat dan? Wat vindt mijn nog ongetrouwde vriendenkring daarvan? Hoe kan je zoiets traditioneels doen zonder je idealen van gelijkheid, zelfstandigheid en eigenheid geweld aan te doen? En wat moet je dan aan?

Hannah ging te rade bij haar grootmoeders, haar moeder en stiefmoeder. Hoe trouwden zij? Wat geloofden ze? Wat beloofden ze? Wat droegen ze? Wat betekende dat voor ze?

In een poging het beste over te nemen en het verouderde te laten voor wat het is, gaat ze met kunstenares en kleermaakster Janne Kromhout op zoek naar nieuwe, hoogstpersoonlijke trouwkleren; geen jurk, wel wit, sierlijk maar genderneutraal. De radiodocumentaire Een Jurk voor Hannah maakt een tocht door drie generaties getrouwde vrouwen op zoek naar wat bleef en wat verdween.

Ongesigneerd: podcast over onopvallend design - Afl. 1. De vibrator

Ongesigneerd is een podcastserie over onopvallend design. Makers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepen zich in het ontwerp van onze dagelijkse omgeving en laten de meest fascinerende verhalen horen. In het derde seizoen onderzoeken ze het ontwerp van de vibrator, het paspoort, de stoeptegel en de klimiglo. Vanaf vrijdag 12 oktober is er iedere week een nieuwe aflevering beschikbaar op iTunes en Stitcher.

Wie aan design denkt, denkt aan dure meubels of blitse gadgets. Spullen die vooral bedoeld zijn om het oog te plezieren. Toch zijn de meeste ontwerpen veel subtieler in ons leven aanwezig. Juist de meest onopvallende objecten hebben ongemerkt veel invloed op ons dagelijkse bestaan. Dat bewijst de podcast Ongesigneerd, die lantaarnpalen, snelwegen en brievenbussen in de schijnwerpers zet.

Van stoepfilosoof tot seksshop-eigenaar
Na twee eerdere seizoenen zijn er nu vier nieuwe afleveringen te beluisteren. Tjitske en Laura spreken in dit nieuwe seizoen met design-experts van allerlei pluimage; van treinstoel-ontwerper tot stoepfilosoof en van speeltuinbedenker tot seksshop-eigenaar. Ongesigneerd laat luisteraars met andere ogen naar de kleinste details in onze omgeving kijken. Design gaat over meer dan esthetiek, het vertelt veel over hoe onze samenleving is vormgegeven. Ongesigneerd is mede gefinancierd uit het NPO-Fonds.

Aflevering 1. De vibrator

Hoe een vibrator eruit ziet, zegt veel over vrouwelijke seksualiteit en hoe daar vroeger over werd gedacht. Zo vertelt wijlen wetenschapper/kunstenaar Wim Langenhoff hoe hij in de jaren ‘70 bij Philips werd tegengehouden toen hij de perfecte vibrator wilde ontwikkelen.

Feministe Hanni Jagtman legt uit waarom het grote succes van de Tarzan, een vibrator die er uitzag als speelgoed, haar dertig jaar geleden deed besluiten een seksshop voor vrouwen te openen. Maar hoe zit het anno 2018? Wat zegt het ontwerp van hedendaagse vibrators over onze omgang met seks en masturbatie? We horen seksspeeltjes-ontwerper Rianne Swierstra over haar idealen en design-curator Tom Loois werpt een blik op de toekomst.