De laatste adem & Saed Fanari

Radio Doc

NTR, VPRO

In De laatste adem bundelt radiomaker Luuk Heezen de verhalen van mensen die een bijzonder perspectief hebben op de laatste adem die we allemaal een keer uit blazen.

De laatste adem

In De laatste adem bundelt radiomaker Luuk Heezen de verhalen van mensen die een bijzonder perspectief hebben op de laatste adem die we allemaal een keer uit blazen: van de kistdrager die al ruim 40 jaar met de dood werkt, de uitbehandelde fotograaf die al twee jaar na zijn voorspelde einde leeft, de kunstenares die onderzoekt hoe je adem verder kan leven na je dood, en van de ontwerper van 's werelds eerste euthanasiemachine.   

Saed Fanari

Saed Fanari was een succesvolle directeur in de culturele wereld van Aleppo, tot de oorlog uitbrak. Met zijn barre vlucht naar Nederland verloor hij niet alleen veel familie, maar ook zijn geld, status en netwerk.

In het Asielzoekerscentrum in Heerhugowaard voelde het alsof hij niemand meer was. 's Nachts gebruikte hij de knutselspullen van zijn kinderen om te schilderen en probeerde zichzelf zo opnieuw uit te vinden. 

Binnenkort krijgt hij de kans om een paar doeken te tonen in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Maar wat laat je van jezelf zien als je identiteit zo is aangetast?

Documentairemaker Adinda Akkermans volgt hem in de zoektocht naar wat er rest als je alles verloren bent.