Eigen risico & Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 5: Hoe te helpen

Radio Doc

NTR

Met lawinegevaar een berg beklimmen. Oorlogsgebied in Afghanistan verkennen. Als vrouw alleen door Oost-Europa liften. Vrijwilligers? Eigen Risico met o.a. oorlogscorrespondente Bette Dam off piste skiër Michiel Engelsman en bore out coach Frouke Vermeulen. En in deze uitzending aflevering 5 van Het leven, een gebruiksaanwijzing: Hoe te helpen

Eigen risico

Met lawinegevaar een berg beklimmen. Oorlogsgebied in Afghanistan verkennen. Als vrouw alleen door Oost-Europa liften. Vrijwilligers?

De meeste mensen hebben een instinctieve afkeer van risico´s. En we leven niet bepaald in een cultuur die waaghalzen op een voetstuk zet. Toch zijn er mensen die zich vol overgave in een situatie storten die wel eens fataal zou kunnen aflopen. Wat bezielt hen?

Documentairemakers Saar Slegers en Marieke Drost vroegen drie durvers hoe zij het gevaar navigeren en hoe ze omgaan met een omgeving die hen niet begrijpt – en soms sterk veroordeelt. En ze vroegen zich ook af: heeft risico mijden niet ook zijn risico´s?

Met o.a. oorlogscorrespondente Bette Dam off piste skiër Michiel Engelsman en bore out coach Frouke Vermeulen. 

Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 5: Hoe te helpen

Anderen helpen maakt gelukkig. Geen wonder dus dat het helpen van de hulpelozen voor sommigen een soort missie is, waar ze al hun tijd aan besteden. Maar wat doe je als je hulp niets uithaalt? Of als mensen je hulp niet waarderen?

Kees en Bianca zijn natuurbeschermers die geen moment rust kennen. Elke manke duif word door hen verzorgd en elk bouwproject in de buurt houden ze scherp in de gaten, zodat er geen slachtoffers vallen onder nestelende dieren. Het is nobel werk, maar ze maken er niet altijd vrienden mee.

Ans werkt in een bibliotheek in een Huis van Bewaring, waar ze een leesclub heeft opgezet voor gedetineerden. Kan ze hen met behulp van literatuur een uitweg bieden uit de criminaliteit?

Een verhaal gemaakt door Frederique Melman en Marije Schuurman Hess.