De Theorie & Een leven een gebruiksaanwijzing - Afl.8

Radio Doc

NTR

Over mensen met een theorie waar ze heilig in blijven geloven, ook al willen de hoogleraren niet naar hen luisteren. En in de uitzending aflevering 8 van een Leven, een gebruiksaanwijzing.

De Theorie

Een carrière in de wetenschap verloopt meestal volgens vaste patronen: studeren aan een universiteit, jarenlang onderzoek doen en collega's die het werk steeds kritisch toetsen. Maar wat als je zomaar een theorie hebt bedacht, zonder expertise, ervaring of scholing? Wat moet je doen als outsider om serieus genomen te worden door de wetenschap?

Radiomaker René van Es sprak mensen met een theorie waar ze heilig in blijven geloven, ook al willen de hoogleraren niet naar hen luisteren.

Een leven een gebruiksaanwijzing - Afl.8: Hoe niet in te grijpen

Soms is niets doen beter dan iets doen. Maar het is niet eenvoudig om te moeten toekijken van de zijlijn zonder in actie te mogen komen. Hoe kun je jezelf in de hand houden als handelen uit den boze is? In deze aflevering twee verhalen over zeer verschillende mensen die de kennis en kunde hebben om in te grijpen, maar dat niet mogen doen.

Dingeman Swank is chirurg. Mensen die na een buikoperatie last bleven houden van chronische pijn, hielp hij met een operatie van hun klachten af. Zijn patiënten waren hem enorm dankbaar, maar nu mag hij de procedure niet meer uitvoeren.

Marloes Coenen is drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts. Binnen de kooi mag bijna alles: van slaan en schoppen, tot werpen en wurgen. Maar buiten de kooi moet ze zich inhouden om haar kracht niet in te zetten tegen agressie en brutaliteit.

Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Julie Blussé.