Niemand leeft voor zichzelf & Plots: De agenda van de Heer

Radio Doc

NTR

De Protestantse kerkgemeenschap in het Drentse Assen bestaat al eeuwen en heeft vele stormen doorstaan. Maar de veranderingen van de afgelopen decennia doen de kerk in haar fundamenten schudden. In de Adventskerk in de wijk Vredeveld zijn de gevolgen van deze veranderingen goed te zien. En een aflevering van Plots in deze uitzending.

Niemand leeft voor zichzelf

Het gebouw werd eind jaren zestig opgericht als hervormde kerk, maar fuseerde begin 2000 met een gereformeerde kerk. En afgelopen jaar is de kerk wéér gefuseerd met een andere protestantse gemeente in de stad. De meest opvallende verandering: terwijl de inhoud moderniseerde, werden de kerkgangers zelf ouder en grijzer.

Radiomaker Fatos Vladi volgde de kerkgenootschap in Assen een jaar lang, in hun laatste pogingen om de kerk te laten voortbestaan.

Plots: De agenda van de Heer

Samen met haar oma bezoekt Esma een bijeenkomst van De Levensstroom, een kerk die genezingsdiensten houdt onder leiding van evangelist Jan Zijlstra. De dienst zal haar leven voorgoed veranderen, maar niet zoals ze dat had gewild. Een verhaal van Stef Visjager, eerder uitgezonden in de VPRO-serie Plots.

Naschrift: inmiddels is Jan Zijlstra weg bij De Levensstroom. Hij houdt nu genezingsdiensten bij een andere gemeenschap: Wings of healing.