Het nieuwe leven van Maite Hontelé & Toendra #12: De vele levens van Jacob Sleutelberg

Radio Doc

NTR

Trompettiste Maite Hontelé (35) verruilde in 2009 haar geboortegrond Nederland voor een muzikaal avontuur in Colombia. En nu is ze daar een ster. Maite ontving een nominatie voor een Latin Grammy voor beste Salsa Album van 2014. Ze trekt volle zalen met haar band, Colombianen herkennen haar op straat en zien Maite als iemand die in het verkeerde land is geboren. En in deze aflevering 12 van de korte documentaireserie Toendra.

Joost Wilgenhof

Het nieuwe leven van Maite Hontelé

Van 4 tot en met 17 juni tourt zij met haar band door Nederland. Aan de vooravond van deze tournee een documentaire over het nieuwe leven van Maite Hontelé in Radio Doc.

Radiodocumentairemaker Joost Wilgenhof volgt Maite Hontelé tien dagen in Colombia. Maite studeert met haar trompet, repeteert met haar band, overlegt over de lancering van haar nieuwe CD en de komende tournee naar Nederland, geeft interviews en onderwijst. Ze gaat maar door terwijl ze eigenlijk ziek is. “Ik ben een slaaf van mijn instrument”, zegt ze, “maar wel een gelukkige slaaf.”

Ondertussen bereidt muziekvereniging ‘Nieuw Leven’ in Haaften zich voor op de komst van Maite. Bij de fanfare in het rivierdorp speelde Maite voor het eerst trompet. Ze was toen negen jaar. Tijdens het Haaftense zomerfeest van 2015 is ze top of the bill en zal ze samen met de huidige fanfare een aantal nummers spelen. Met mensen met wie ze toen ook al speelde. Mensen die hun hele leven al bij dezelfde fanfare spelen en nooit een nieuw leven begonnen.

Toendra aflevering 12: De vele levens van Jacob Sleutelberg

In Toendra deze week het verhaal van een man die achtereenvolgens consultant, dakloos, journalist en weer dakloos was. Nu hij met pensioen is is hij er eindelijk achter hoe dat heeft kunnen gebeuren. Maker: Chris Bajema

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.