Eva Maria, wapenhandelaar & Toendra #13: Lady Blabla

Radio Doc

NTR

"Ik sprak nooit over mijn werk, want ik kende de reacties", zegt Eva Maria Staal. Tegenwoordig is ze schrijfster en redacteur van het theaterprogramma Echt Gebeurd. Ze had ooit een andere carrière, als enige Nederlandse vrouw in de wapenhandel. En in deze aflevering 13 van de korte documentaireserie Toendra.

Eva Maria, wapenhandelaar

In de radiodocumentaire 'Eva Maria, wapenhandelaar', gemaakt door Stef Visjager (RadiomakersDesmet), vertelt Staal waarom ze dit werk is gaan doen, hoe een doordeweekse wapen-werkdag eruit ziet, en hoe zo'n werkdag kan escaleren.

Eva Maria Staal schreef een roman "Schieten verleer ik nooit" die verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, ze schrijft artikelen voor o.a. Vrij Nederland en Hard Gras. Samen met Micha Wertheim en Paulien Cornelisse is ze één van de redacteuren van Echt Gebeurd, waarin ware verhalen worden verteld voor een live publiek.

Toendra aflevering 13: Lady Blabla

Als kind is Jordy een buitenbeentje in het dorp. Hij draagt pruiken, doet vreemde stemmetjes na en maakt complete radioshows op zijn My First Sony. Op zaterdagochtenden slaapt hij niet uit, maar zet hij de wekker om naar Telekids te kijken en te leren hoe de presentatoren het doen.

De eerste tijd besteedt niemand er veel aandacht aan. Maar als Jordy acht jaar oud is, beginnen andere kinderen hem te pesten om hoe hij loopt en praat. En dus zetten zijn ouders alles op alles om van hun zoon een normale jongen te maken. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.