Van de ratten besnuffeld & Het perspectief

Radio Doc

VPRO, NTR

Op een mooie avond dit voorjaar komt programmamaker Corinne van den Hoeven thuis uit haar werk en trekt nietsvermoedend de voorraadla open. Zij ziet vier ratten wegschieten. Het is het begin van een nachtmerrie-achtig avontuur waar pas weken later een eind aan komt. Corinne durft al die tijd nauwelijks haar eigen huis in. "Ratten, mevrouw, zitten overal", zegt de ongediertebestrijder opgewekt. Luister en huiver.

In dit programma alles over de voor- en nadelen van de rattenval versus het rattengif. Over de soms gruwelijke gewoontes van de bruine huisrat. Over de ravage die een paar ratten in een week kunnen aanrichten. En over hoe het voelt als er ineens ratten in je huis blijken te wonen. “Ik maak altijd heel goed schoon”, verzucht Corinne van den Hoeven vertwijfeld, “waar komen die beesten ineens vandaan!”

Regie: Corinne van den Hoeven, NTR, 2010

Marten Minkema, VPRO, 2010

Het Perspectief
Mensen zijn geneigd om de wereld te zien vanuit menselijk perspectief. Dat is begrijpelijk, maar ook heel beperkt. Want er zijn miljoenen andere perspectieven, die net zo reëel en echt zijn als die van ons. Marten Minkema vroeg natuurkundigen, paleontologen en andere onderzoekers om in de huid te kruipen van een dier, object of fenomeen dat ze bestuderen. Het resultaat is een bijzondere serie monologen van bevlogen experts.

Deze week: De Huisstofmijt.
In onze bedden leven beestjes die huidschilfers grazen. Ze veroorzaken ook allergie en astma. Hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk kruipt in de huid van haar vijand. Deze serie werd eerder uitgezonden in VPRO programma Noorderlicht