Detroit een stad in vrije val & Grafstemmen

Radio Doc

VPRO

Detroit is een van Amerika’s extreemste steden. Ooit was het- grootgemaakt door Ford, Chrysler en General Motors - de modernste stad ter wereld. Nu is er al decennialang sprake van massale leegloop. De buurten storten letterlijk in. Hoe overleven mensen de failliete stad?

Over: de achterblijvers die - zonder werk en zonder openbaar vervoer - gevangen zitten in een stad waar de schaarse winkels centimeters dik kogelvrij glas hebben tussen klant en bediening.Op het puin van de stad bloeien mooie bloemen, zo blijkt. Mensen nemen zelf het initiatief om hun leven in de verpauperde wijken te verbeteren.

Regie: Jacqueline Maris en Jan Donkers (VPRO), 2009

Grafstemmen 4

Marten Minkema en Peter Flik

Marten 'Redacteur curiosa' Minkema en Peter 'Leeft die dan nog' Flik maakten een vierdelige radiodocumentaire waarin doden en levenden tot ons spreken vanuit het graf. Waarin zit het meest kenmerkende van een mens? In de stem! Die is uniek per individu en verraadt het karakter voor wie goed luisttert. Merkwaardigerwijs krijgen stemmen geen plek op begraafplaatsen. Je ziet daar zerken, foto's en sinds kort zelfs beeldschermen met homevideo van de dode. Strikt zonder geluid, waarschuwt de fabrikant. Maar waarom moet dat gedenken nou allemaal in stilte; waren de doden bij leven dan zonder tong? Tijd voor een experiment, vinden radiomakers Pet Flik en Marten Minkema. Gedurenden vier zondagen lopen ze ergens in Nederland rond op een virtuele dodenakker. Op de zerken staan ornamenten met een kleine ingebouwde luidspreker. Achterop de stenen is een kastje geschroefd met elektronica die werk: op zonnecellen. Zodra de verslaggevers het ornament aanraken, spreekt de dode vanuit het graf enkele zinnen

Uitzending

Zo 10 mei 2009 - Radio 1 - 21.00 uur