Bijen zijn cool & SmokeFM

Radio Doc

VPRO

Bijen maken heerlijke honing, zorgen voor bestuiving van planten en zijn NIET eng. Maar ondertussen sterven door een mysterieuze ziekte wereldwijd bijenvolken uit. Dat baart zorgen want zonder bijen komt de productie van veel groente en fruit in gevaar. Jeroen van Bergeijk brengt verslag uit vanaf de bijenkasten die hij onlangs in de tuin van het VPRO-gebouw in Hilversum plaatste.

Zelfs Michelle Obama houdt tegenwoordig bijen in de tuin van het Witte Huis. Maar ondertussen gaat het wereldwijd heel slecht met de bijen. De afgelopen jaren is de bijensterfte in Nederland bijna verdubbeld. Dat baart zorgen want zonder bijen komt de produktie van veel groente en fruit in gevaar.

Regie: Jeroen van Bergeijk, VPRO, 2009

Smoke FM

Marije Schuurman Hess

Verstikkende radioberichten te beluisteren op diverse festivals deze zomer. In Holland Doc een sneak preview, het verhaal Zakrokers. SMOKE FM is een mobiel radiostation, dat doorlopend uitzendt: verkwikkende, maar ook ranzige berichten ter lengte van één sigaret (ook voor niet-rokers). Onder een imposante zendmast kan het publiek de SMOKE FM - signalen opvangen via koptelefoons. Te zien en te horen op Oerol, de Parade en festival Boulevard in Den Bosch. In “Zakrokers” hoort u de stemmen van Margot Rôs en Marjan Luif. SMOKE FM is een productie van Marije Schuurman Hess en Pieter Bouwman.