Leven na de dood & Bekend maakt bemind

Radio Doc

NTR, VPRO

In 2007 wordt de Nederlandse militair Timo Smeehuijzen (20) gedood door een autobom in Tarin Kowt, Afghanistan. Bij de zelfmoordaanslag komen ook Afghaanse kinderen om het leven. Timo's ouders Ruud en Karin besluiten niet lang daarna voor de kinderen in Tarin Kowt een school op te richten en brengen daarvoor 203.000 euro bijeen. Dan slaat het drama opnieuw toe.

De vader van Timo Smeehuijzen

De op 15 juni 2007 in Tarin Kowt in Uruzgan (Afghanistan) omgekomen soldaat, de net 20 jarige Timo Smeehuijzen is zoon van Ruud en Karin. Na zijn HAVO diploma weet Timo niet wat hij wil gaan worden en besluit hij een tijdje in dienst te gaan. Hij wordt naar Afghanistan gestuurd en na een kort verblijf komt hij om bij een zelfmoordaanslag.

In deze uitzending praat Corinne van den Hoeven (NPS) o.a. met Timo's vader Ruud, met zijn dochter Laura en vrienden over de tijd daarna. Wat is er nadien met hen gebeurd? Hoe hebben zij Timo's dood beleefd? Duidelijk wordt dat het drama voor Ruud nog groter wordt, als zijn vrouw Karin hem, enkele maanden na de dood van hun zoon, ook verlaat. Ruud valt in een groot gat. Had hij ooit op 20 jarige leeftijd een psychose gekregen, nu was hij opnieuw bang, dat hij daar weer in zou komen te vallen. Dan gebeurt er voor hem een wonder: hij ontdekt iets, wat hem een hernieuwde kijk op zichzelf geeft.

Regie: Corinne van den Hoeven, NPS, 2008

Bekend maakt Bemind

Margot de Nooijer, Ant Haima en Leo Knikman

Het is inmiddels een beproefd Holland Doc Radio concept: pik twee mensen die elkaar niet kennen van de straat. Zet ze in een cafe aan een tafeltje en laat ze met elkaar praten. Microfoon erbij en luisteren maar....