Stenenslag & Audioschilderij

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier zijn de lange documentaire Stenenslag van Jeroen Wielaert en het Audioschilderij van Catherine van Campen te beluisteren. Stenenslag gaat over de wielerklassiekers de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Stenenslag

Elk jaar trekken in Vlaanderen en Noord-Frankrijk op twee zondagen achter elkaar hele volksmassa’s naar oude wegen, bestraat met keien. Het zijn gepassioneerde processies naar de wielerklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Vlaamse fotografen Stefan Vanfleteren en Marc Steculorom maakten reportages over die wegen, de karige dorpen en velden waar ze doorheen lopen en al dat volk. Het was de inspiratie voor de documentaire De Stenenslagen die Jeroen Wielaert in april 2007 maakte rond en tijdens de wedstrijden. Op de radio mee over de stenen, met veel suspens en de keiharde kernvragen: Wat beweegt al dat volk? Waarom zijn de fotografen er zelf zo mee bezig? Met het commentaar van Jan Siebelink en Wilfried de Jong, de ervaringsverhalen van renners Mark Wauters, Leon van Bon, Bram de Groot en Servais Knaven.

Regie: Jeroen Wielaert, NPS, 2008

Audioschilderij

Catherine van Campen

Catherine van Campen maakte in 2006 dit unieke ‘Audioschilderij’; een spannende geluidsfragment waarbij de luisteraar zijn oren moet gebruiken om het schilderij te ‘zien’.