Poldermodel & Passage, afl. 2

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier, gepresenteerd door Vincent Bijlo, zijn de lange documentaire Poldermodel van Margot de Nooijer en Alfred Koster (techniek) en de tweede aflevering uit de Minidoc-reeks Passage te beluisteren. Poldermodel is een programma over de tegenstelling tussen nieuwkomers en oudgedienden op het Hollandse platteland. In 'Passage' lieten Radiomakers Desmet zich inspireren door de akoestiek van de onderdoorgang in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Poldermodel

In Grootschermer lopen de conflicten tussen boeren en nieuwkomers over drie nieuw te bouwen potstallen hoog op. Gaat het om de weidevogels of toch gewoon om het eigen uitzicht? Een groep ongeruste bewoners, waaronder bekende Nederlanders, zoals Ard Schenk en Diederik van Vleuten, hebben de stichting Open Polders opgericht. Zij hebben een handtekeningenactie in het dorp gehouden, flyers uitgedeeld, media ingeschakeld en zijn naar de rechter gestapt. Het lijkt erop dat hun juridische stappen succes hebben, voorlopig is het bouwen van potstallen op last van de officier van justitie stopgezet.

In Grootschermer is inmiddels de relatie tussen voorheen vreedzaam naast elkaar levende buren totaal verziekt. Mensen bevechten hun territorium en met liefde voor de natuur heeft het allemaal weinig meer te maken. Ondertussen is de weidevogel, waar het iedereen om begonnen is, op zoek naar geschikt land waar hij in alle rust zijn nest kan bouwen en zijn pulletjes veilig kan laten opgroeien.

Regie: Margot de Nooijer, NPS, 2009

Passage, afl. 2 - Minidoc

Stef Visjager van Radiomakers Desmet, NPS

In 2004 maakten Radiomakers Desmet een vierdelige miniserie over de passage onder het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de verbouwing van het museum werd de passage gesloten. Radiomakers Desmet lieten zich inspireren door de akoestiek van de passage en laten horen hoe het er klonk voordat de onderdoorgang werd gesloten. Omdat de bouw vertraagde en de passage nog steeds dicht is, wordt de serie herhaald. In deze uitzending deel 2 'De schilders' van Stef Visjager en Leo Knikman (techniek).

Poldermodel